“Elektroniskie sakari” pirms izsoles informē par 3400 -3800 MHz frekvenču joslas lietošanas tehniskajiem nosacījumiem

11.10.2017

“Elektroniskie sakari” informē, ka šobrīd ir zināmi lietošanas tehniskie nosacījumi 3400 – 3800 MHz frekvenču joslām, kas saskaņā ar Eiropas Komisijas nospraustajiem mērķiem, ir paredzētas kā primārās joslas nākotnes mobilo sakaru (5G) attīstībai un ieviešanai.

Sakarā ar šī gada 17. novembrī Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) plānoto divu 50 MHz platu kanālu izsoli attiecīgajās frekvencēs, “Elektroniskie sakari” ir sagatavojuši informāciju par izsoles priekšmeta tehniskajiem nosacījumiem, kuri ir pieejami jebkuram interesentam.

Tāpat vairāk nekā divi desmiti Latvijas sakaru nozares dalībnieku, telekomunikāciju uzņēmumu, ministriju un regulējošo organizāciju pārstāvji  piedalījās “Elektroniskie sakari” rīkotajā seminārā š.g. 6. oktobrī, lai klātienē iepazītos ar  3400 – 3800 MHz frekvenču joslas izmantošanas nosacījumiem un diskusiju veidā rastu atbildes uz  jautājumiem. Semināra laikā arī iezīmējās tēma, kas būtu tālāk apspriežama  Satiksmes ministrijas organizētajā darba grupā par nacionālo 5G  ieviešanas ceļvedi Latvijā. Piemēram, par optisko šķiedru un  mobilo sakaru tīklu  bāzes staciju blīvāku izvietošanu un kvalitātes prasību noteikšanu atbilstoši Eiropas Elektronisko sakaru kodeksam.

Frekvenču kanālu lietošanas nosacījumi pirms to iegādes izsolē tiek izstrādāti saskaņā ar Nacionālo frekvenču plānu un tehniskajiem nosacījumiem, kas izveidoti balstoties uz “Elektroniskie sakari” sadarbību ar Latvijas kaimiņvalstīm. Ierasti frekvenču spektra izmantošanas koordinēšana nozīmē kompromisu rašanu starp valstīm, lai elektronisko sakaru attīstīšana vienā valstī neietekmētu tuvējo valstu sakaru darbību.

Detalizētu informāciju par izsoles norisi var uzzināt SPRK.