Novembrī norit akcija "Apsveikums Latvijai" - iesaisties un izsaki vēlējumu 40 simbolos un bungu skaņās

06.11.2017

Valsts uzņēmums  "Elektroniskie sakari", iesaistoties projektos, kas veltīti Latvijas simtgadei, ir izveidojis  un jau vairākus gadus Latvijas jubilejas mēnesī piedāvā  izglītojošu un izklaidējošu spēli  - aplikāciju, kurā ikviens līdz 18. novembrim var apsveikt jubilāri Latviju dzimšanas dienā interesantā, ikdienā  neierastā veidā.Šogad par pasākuma patronu ir kļuvis vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards, kurš izvēlēsies labākos apsveikumus, kas tiks apkopoti speciālā grāmatā kā dāvana Latvijai. Projektā iesaistījušies arī paraolimpieši Diāna Dadzīte, Aigars Apinis, Edgars Bergs,kas kļuvuši par „Apsveikums Latvijai”  vēstnešiem un izveidos savus vēstījumus.

Projekts tiks īstenots divās daļās. Centrālajā daļā līdz 2017.gada  18. novembrim ikviens var iesūtīt savu apsveikumu Latvijai, savukārt otrajā posmā, sadarbībā ar Latvijas Paralimpisko komiteju no 13. novembra līdz 17. novembrim notiks zibakcijas, kurās ikviens varēs noklausīties un atšifrēt Latvijas paraolimpiešu nosūtītos apsveikumu Latvijas skolēniem.

Kas jādara:

1.Ieskaties http://www.apsveikumslatvijai.lv

2. Uzraksti mīļu vēlējumu Latvijai ne garāku par 40 simboliem

3. Tava vēlējuma burti nekavējoties pārtaps Morzas ābeces svītriņās un punktos

4. Katrai svītriņai un punktiņam bērni no A. Grauda jauno bundzinieku skolas ir radījuši muzikālu skaņu

5. Tavs novēlējums Latvijai pārtaps par muzikālu sveicienu, ko vari ar konkrētās aplikācijas palīdzību nosūtīt noklausīties sev tuviem cilvēkiem

Kāpēc esam izveidojuši šādu spēli, kur izmanto Morzes ābeci?

Mūsdienās visi esam pieraduši saziņai lietot modernas ierīces, telefonus, datorus, bet, kā sazināties, ja pēkšņi nonāc situācijā, kad ierīču pie rokas nav, bet  ziņa ir jāpārraida? 

Tad var līdzēt visā pasaulē atpazīstamie Morzes ābeces kodi, ar kuriem pārraida burtus, ciparus un pieturzīmes, izmantojot speciālus garus un īsus signālus jeb tā saucamās svītras un punktus. Kodu izgudroja un ieviesa Semjuels Morze  jau 19. gadsimta sākumā .Starptautiskais Morzes kods vēsturiski reiz bija vienīgais signāla pārraidīšanas veids, kuru kā efektīvu paņēmienu signālu noraidīšanai, ja citi saziņas līdzekļi nav pieejami, izmanto arī mūsdienās.

Līdz decembrim tiks apkopots apsveikumu skaits, lai noskaidrotu, vai izdevās pārspēt iepriekšējā gada rekordu – 5305 apsveikuma sūtītājus. Jāmin, ka pirmajā gadā pirms diviem gadiem apsveikumu sūtīšanā iesaistījās 3861 cilvēks.

Apsveic Latviju 99 gadu jubilejā ar  šo vēsturisko metodi, uzzini, ko jaunu un kopīgi uzstādam Latvijas apsveikumu rekordu.