VAS “Elektroniskie sakari” piedalās kampaņā, kas pēta būtiskākos meteoroloģisko radaru traucējumu iemeslus un efektīvākos veidus to novēršanai

06.04.2018

VAS “Elektroniskie sakari” piedalās kampaņā, kas vērš uzmanību tam, ka lietošanā esošās 5 GHz WiFi iekārtas, kuras parasti tiek uzstādītas uz māju jumtiem, vai mastiem, lai nodrošinātu bezvadu informācijas pārraidīšanu starp divām ēkām vai mastiem, mēdz traucēt meteoroloģiskajiem radariem. Kampaņā piedalās Eiropas, tai skaitā Latvijas, radioiekārtu tirgus uzraudzības iestādes un lietošanas uzraudzības institūcijas, sadarbībā ar Eiropas Komisiju un Eiropas Pasta un telesakaru administrāciju konferenci (CEPT).

Kampaņa tika aizsākta, jo traucējumi meteoroloģiskajiem radariem, ko izraisa 5 GHz WiFi iekārtas, ir novēroti gandrīz visās Eiropas valstīs. Kampaņas mērķis ir noskaidrot tirgū esošo 5 GHz WiFi iekārtu atbilstību, kā arī apkopot lietošanā esošo traucējošo 5 GHz WiFi iekārtu traucējumu iemeslus. Kampaņas ietvaros dalībvalstu radioiekārtu lietošanas uzraudzības institūcijas tiek aicinātas izpētīt iemeslus un apkopot informāciju par valstī konstatētajiem traucējumiem meteoroloģiskajiem radariem. Tirgus uzraudzības iestādes tiek aicinātas pārbaudīt tirgū esošo iekārtu atbilstību spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem. Kampaņas rezultāti tiks prezentēti Eiropas Komisijai un būs pieejami visiem interesentiem.

VAS “Elektroniskie sakari” Atbilstības novērtēšanas nodaļas vadītājs M.Čamans min:“ Par to, lai WiFi iekārta netraucētu meteoroloģiskajam radaram, atbild iekārtā iebūvēta speciāla funkcija (DFS (Dynamic Frequency Selection) – dinamiska frekvences izvēle), kuras galvenais uzdevums ir fiksēt radara signāla esamību un, kad tas ir fiksēts, nekavējoties atbrīvot aizņemto kanālu, lai netraucētu meteoroloģiskā radara darbību. Bieži šī DFS funkcija nedarbojas vai nedarbojas atbilstoši, jo, piemēram, iekārta ir salūzusi, iekārta neatbilst standartu prasībām, vai arī lietotājs ir veicis neatļautu iekārtas programmatūras pārveidošanu vai aizstāšanu, ko ražotājs nav paredzējis.”

2018. gadā Latvijā jau ir fiksēti un novērsti divi 5 GHz Wifi iekārtu radīti traucējumi. Viens no traucēkļiem atradās nepilnus 6 km no meteoroloģiskā radara, savukārt otrs – 11km. Par radaru traucējumu radījušajām iekārtām jau tika ziņots Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC).

VAS “Elektroniskie sakari” darbinieki atgādina, ka traucējumi meteoroloģijas radaram var radīt būtiskas sekas, par ko bieži vien lietotāji nemaz neaizdomājas. Meteoroloģijas radara dati tiek izmantoti prognozējot laikapstākļus, dabas stihijas, kā arī aviācijas dienestos, lauksaimniecībā u.c. Traucējumi meteoroloģijas radaram var būtiski ietekmēt radara darbību, un tas var korekti nepildīt savu funkciju, tas ir, traucējumu gadījumā varētu netikt pietiekami ātri paziņots par, piemēram, plūdu vai vētras draudiem.